Bedenk bij het aanschaffen van een hond uit het asiel of bij de fokker van te voren goed of er plaats is in je leven voor een hond en kijk naar de tijd die je kunt besteden aan een hond. Veel mensen beseffen onvoldoende hoeveel tijd en aandacht het opvoeden en zindelijk maken van een pup kost. Als je van huis weg bent geweest, wil de hond natuurlijk wel meteen alle aandacht op het moment dat je thuis komt. Spelen hoort daar natuurlijk ook bij!

Als je wilt weten of een bepaald ras wel of niet bij het gezin past, is het verstandig om eens te gaan kijken naar een hondenshow waar ze dat ras showen of kijk eens op het internet. Kijk goed of de grootte en het uiterlijk van uw aanstaande gezinslid bij je past. Vraag aan mensen met een dergelijk ras wat het karakter van die hond is. Past dit bij jou?

Je kunt natuurlijk ook bij jouw Discus huisdierenspeciaalzaak vragen of ze klanten kennen die het ras van jouw keuze hebben, of informeer bij de Nederlandse rasvereniging.

Het is verstandig om aan de dierenarts te vragen wat de meest voorkomende problemen zijn bij dat specifieke ras. Vraag aan een gedragstherapeute of opvoedingsdeskundige van de hondenschool wat de meest voorkomende gedragsproblemen kunnen zijn.

Heb je een keuze gemaakt? Ga eens kijken bij het nestje. Zien de pups er goed gevoed en verzorgd uit? Is het nestje opgeruimd? Ook de moeder moet aanwezig zijn en zal een voorbeeld zijn van hoe de pup er uit gaat zien en wat de verwachting is van het gedrag.

Informeer ook naar het gedrag van de individuele pups. De ervaren fokker kent zijn pups en kan je mogelijk nog op enkele karaktertrekken wijzen. Vraag verder ook naar het ontwormen, of de pup is behandeld tegen vlooien en naar welke entingen de pup al heeft gehad.